Makaleler /

KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI

Değerli Dostlarım merhaba ,

Bilanço usulüne göre defter tutan gerçek ve tüzel kişiler dönem sonlarında ilgili döneme ait bazı finansal tablolar hazırlayarak, gelir/kurumlar vergi beyannamelerinin ekinde Gelir İdaresine vermek zorundadır. Sizin de çok iyi bildiğiniz üzere bu finansal tablolar Bilanço ve Gelir Tablosudur.  

 Gelir tablosu; işletmenin belirli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ile bu gelirlerin elde edilmesi için katlandığı giderleri ve bunların sonucunda oluşan kâr veya zararı gösteren bir mali tablo , Bilanço ise düzenlendiği tarih itibari ile işletmeye kayıtlı bulunan iktisadi varlıkları ve bu varlıkların elde edilmesinde kullanılan kaynakları gösteren tablodur. Anlayacağınız üzere Bilanço, işletmenin düzenlendiği tarih itibari ile çekilmiş fotoğrafıdır.   

Ne yazık ki ülkemizde bazı işletme sahipleri finansal tabloların öneminin farkında değildir. Bilanço ve gelir tablosunun sadece vergi denetimi açısından önemli olduğu gibi bir yanılgı içerisindedirler.  Hâlbuki işletme ortakları, kredi veren kurumlar,  işletme içi veya dışı yatırımcılar, işletmeyi devir almak isteyecek kişiler, kararlarını bu finansal tabloları inceleyerek vermektedirler. Ancak bu tablolar da Vergi Usul Kanununa göre hazırlandığı için tam olarak doğru fotoğrafı göstermektedir.

Dostlarım, düzenlenen finansal tabloların işletmenin mali durumunu daha sağlıklı bir şekilde ortaya koyması amacıyla 1/1/2023 tarihi ve sonrasında başlayan hesap dönemlerinde uygulanmak üzere bazı işletmelere KÜMİ FRS Raporlaması yapılması zorunluluğu getirilmiştir.

16.01.2023 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren KÜMİ FRS uygulama zorunluluğu küçük işletme sahiplerinin bakış açısını değiştirerek, finansal tabloların sadece vergi kaygısıyla değil aynı zamanda işletmelerin gerçek durumunun doğru bir şekilde raporlanmasının gerekliliğini sağlayacaktır.   

Kümi FRS Nedir?

Kümi Frs, Küçük ve Mikro İşletmeler için Finansal Raporlama Standardıdır.

Kümi FRS’de Küçük ve Mikro İşletme olarak değerlendirilecek gerçek ve tüzel kişi tacirlerin belirlenmesine ilişkin ölçütler yayınlanmış olup, aşağıdaki üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini aşan gerçek ve tüzel kişi tacirler müteakip raporlama döneminde Küçük İşletme olarak, ölçütleri sağlamayanlar ise Mikro İşletme olarak değerlendirilecektir.

1)Aktif toplamı 3.5 milyon ve üstü Türk Lirası.

2)Yıllık net satış hasılatı 7 milyon ve üstü Türk Lirası.

3)Ortalama çalışan sayısı 10 ve üstü.

Yukarıdaki bu üç ölçütten en az ikisini aşan işletmeler Küçük İşletme olarak tanımlanarak 2023 ve takip eden yıllarda KÜMİ FRS’larına  göre finansal tablolar hazırlamak durumunda kalacaklardır. Mikro İşletmeler ise KÜMİ FRS kapsamında bulunmamaktadırlar.

Bu ölçütlerden aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı hesaplaması, işletmelerin vergi mevzuatı çerçevesinde vergi dairelerine sunulan finansal tabloları üzerinden yapılacaktır.

Kümi FRS Uygulaması Nasıl Olacak?

Dostlarım, Kümi FRS kapsamına giren işletmelerin muhasebe birimleri hesap döneminin kapanmasının ardından ilk olarak Gelir İdaresine gönderilmek üzere gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin ekinde yer alacak Bilanço ve Gelir Tablolarını hazırlayacaklar. Sonrasında yapılacak bazı düzeltme kayıtları neticesinde

Finansal Durum Tablosu, Kar veya Zarar Tablosu ve Dipnotlar hazırlayacaklardır. Muhasebe kayıt sisteminde herhangi bir değişiklik olmayacak, bu düzeltmelerin mali kâr üzerinden vergilemeyi esas alan vergi beyanlarına ve matrahlara da herhangi bir etkisi olmayacaktır. Düzeltme sırasında yapılacak muhasebe kayıtları Vergi Usul Kanunu kapsamında tutulan yasal defterlerin sonuna eklenecektir.

Düzeltme Sonrasında Değişen Ne Olacak?

Gelir/Kurumlar Beyannameleri ekinde verilen bilanço ve gelir tablolarında yer alan bazı bilgiler işletmelerin fotoğrafını tam olarak göstermemektedir.

Örneğin , bir çok küçük işletmenin bilançolarında çalışanların kıdem tazminatı karşılığı yer almadığından olası kıdem tazminatı yükü karar vericiler tarafından fark edilmemektedir.  Kümi Frs’na göre hazırlanacak Finansal Durum Tablosunda sadece kıdem tazminat karşılığı değil aynı zamanda çalışanların yıllık ücretli izin karşılıkları da yer alacaktır.  

Bunun yanı sıra sabit kıymetler için ayrılan amortisman tutarlarında da değişiklikler olacaktır. Vergi Usul Kanuna göre ,iktisap edilen bir sabit kıymetin (binek otomobil dışında) amortisman tutarı yılın hangi ayında  iktisap edildiğine bakılmaksızın o yılın tamamı için ayrılmakta ve giderleştirilmektedir. Kümi FRS’na göre düzenlenecek Finansal Durum Tablosu hazırlanırken amortisman kayıtları düzeltilecek ve sabit kıymetlerin amortismanları iktisap edildikleri ay dikkate alınarak kıst dönem hesabı yapılarak ayrılacaktır.  

Dostlarım , Kümi FRS uygulama zorunluluğunun başlaması ile birlikte kredi veren kurumlar işletmelerden Vergi Kanunları dikkate alınarak hazırlanan mali tablolar  yerine Kümi FRS’na uygun düzenlenen mali tabloları isteyecekler.

Bu uygulamanın muhasebe birimlerinize ek iş yükü ve sorumluluk getireceği aşikar. Ancak bu standartlar sayesinde işletmelerinizin gerçek durumu ortaya çıkacak sizler içinde işletmeniz hakkında sağlıklı bir analiz yapma fırsatı doğacaktır.    

Saygılarımla,