Makaleler /

2023 YILINDA İŞLETMENİZDE KULLANDIĞINIZ BİNEK OTOMOBİLLERİN GİDERLERİNE UYGULANACAK KISITLAMADA DİKKATE ALINACAK TUTARLAR

Değerli arkadaşlar yeni yılın ilk gününden hepinize merhaba..

Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere 2023 yılında binek otomobillerin satın alınması, ayrılacak amortismanın gider yazılması veya binek otomobillerin kiralanması durumunda vergi matrahından indirim konusu yapılabilecek  tutarlar, 30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 323 Seri Nolu Gelir Vergisi Tebliği ile 2022 yılına göre  yüzde 122,93 oranında arttırıldı.  

 

Binek Otomobilin Kiralanması Durumunda :

 

Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin gider yazılabilecek aylık kira bedeli tutarı 8.000TL'sından 17.000TL'sına ( Kdv Hariç) arttırıldı. Binek otomobil kirasında otomobil başına aylık Kdv Hariç 17.000TL'sını aşan kısmı vergi matrahından düşülmeyerek kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edilecektir.    

 

Binek otomobillerin kiralanmasında Kdv'nin indirim konusu yapılması mümkün olup ancak 2023 yılında aylık 17.000TL'sı üzerinden ayrılacak KDV kadar indirim konusu yapılabilecektir.

 

Burada en çok dikkat edilmesi gereken durum 17.000TL tutarı aylık kira olarak belirlenmiştir. 30 günden az süren kiralamalar için 17.000/30=566,67TL  566,67TL*Kiralanan Gün Sayısı formülü ile hesaplanacak tutar kısıtlamaya esas olarak dikkate alınacaktır.

 

Kiralama suretiyle edinilen binek otomobillerin yakıt,tamir,sigorta,vb gibi masraflarının yüzde 70'lik kısmı vergi matrahının hesabında gider olarak dikkate alınacaktır.

 

Binek Otomobilin Satın Alınması Durumunda :

Arkadaşlar öncelikle faaliyet konusu binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olmayan mükelleflerin, binek otomobilleri satın alması sırasında faturada yer alan KDV'yi , KDV beyannamelerinde indirim konusu yapmaları mümkün değildir.    

 

Ancak KDV beyannamesinde indirim konusu yapılamayan KDV tutarı, doğrudan gider yazılarak veya binek otomobilin maliyet bedeline ilave edilerek amortisman ayrılması suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının hesabında gider olarak dikkate alınabilir. Maliyet bedeline ekleme veya doğrudan gider yazma tercihi mükellefin kendisine bırakılmıştır.

 

Dostlarım aynen kiralamada olduğu gibi binek otomobillerin satın alınmasında ve ayrılan amortismanların gider olarak kabul edilmesinde tutar kısıtlaması vardır.

Bu tutarlar da 2023 yılında yüzde 122,93 oranında arttırıldı.

 

-Doğrudan gider olarak vergi matrahından düşülebilecek Kdv ve Ötv toplam tutarı 200.000TL'sından 440.000TL'sına    

-Amortisman ayrılırken , vergi matrahından düşülebilecek amortismanın hesabında dikkate alınacak tutar Kdv ve Ötv hariç 230.000TL'sından 500.000TL'sına

-Kdv ve Ötv 'nin binek otomobillerin maliyetine eklendiği durumda, gider olarak kabul edilecek amortismanın hesabında dikkate alınacak tutar 430.000TL'sından 950.0000TL'sına yükseltilmiştir.

 

Arkadaşlar , satın alarak envanterinize kayıt ettiğiniz binek otomobillerinize ait akaryakıt, bakım, sigorta gibi harcamalarınızın yüzde 70'lik kısmını vergiden düşebileceğiniz gibi kredi kullanarak satın aldığınız binek otomobiller için ödediğiniz kredi faizlerinin de yüzde 70'lik kısmını da vergi matrahından indirim konusu yapabileceğinizi hatırlatmak isterim. (Satın alındığı ilk yıl faizleri maliyete eklenmek zorunda olduğu için ilk yıl hariç)

 

Yukarıda bahsettiğim gider kısıtlamaları sadece binek otomobiller için geçerlidir. Motosiklet, kamyonet veya kamyonet vasfındaki hafif ticari araçlar

(Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.04 numarasında yer alan araçlar) herhangi bir gider kısıtlamasına tabi olmadığı gibi satın alırken ödediğiniz  KDV tutarını da KDV beyannamesinden indirim konusu yapabilmeniz mümkündür.

 

Umutlarınızı miras bırakmadığınız, başarılı, mutlu ve sağlıklı bir yıl dilerim...