Makaleler /

7440 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN FIRSATLAR--KASA VE ORTAKLARDAN ALACAKLAR HESABI DÜZELTMESİ

Değerli dostlarım , 7440 sayılı kanun ile yararlanabileceğiniz fırsatlar ile ilgili yazı dizisine Kasa ve Ortaklardan Alacaklar Hesabı kayıtlarının düzeltilmesi konusu ile devam ediyorum. Bu yazı dizisinde yazdığım ilk konu olan Stok-Makine Teçhizat ve Demirbaş affında olduğu gibi Kasa ve Ortaklardan Alacaklar Hesabının düzeltilmesi imkanının getirilmesinin temel gerekçesi de işletmelerin kayıtlarındaki durumu gerçek duruma getirmelerini sağlamaktır.

 

Kasa Hesabı
Dostlarım , şirketinizin bilançosunun aktif kısmında yer alan Kasa Hesabı , elden yapılan nakit tahsilatların ve ödemelerin takip edildiği hesaptır. Günümüzde kredi kartı ve eft/havale işlemlerinin yaygınlaşması ve 7.000TL ve üzerindeki mal ve hizmet satışlarının bankadan tevsik edilme zorunluluğu Kasa Hesabındaki işlemleri de azaltmıştır.

 

Vergi Denetim ve Teftiş Kurulu,  son yıllarda elektronik ortamda yapılan analizler ile belirlenen mükellefler üzerine yoğunlaşmıştır. Her yıl Nisan ayında verilen Kurumlar Vergisi Beyannamesinin ekinde bulunan bilançoda 31 Aralık tarihli Kasa Hesap bakiyesi de yer almaktadır. Kasa hesap bakiyesinin yüksek tutarlı olması şirketinizin vergi denetimine alınma olasılığını da arttırmaktadır. Özellikle banka kredisi kullanan , bilançosunda yüksek tutarlı borçları bulunan şirketlerin kasa hesap bakiye tutarının yüksek olması vergi denetimine davetiye çıkartmaktır.

 

Arkadaşlar ,vergi mevzuatımızda Kasa Hesabının bakiyesin ne kadar olması gerektiğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Normal şartlarda şirket sahibinin nakit paranın çalınma riski ,faiz vs getirisinden mahrum kalma gibi kaygılardan ötürü işletmenin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak miktardaki tutardan fazlasını bankaya yatırması beklenir. Bunun yanında şirket sahibi çeşitli nedenlerden dolayı (dini sebepler, banka hesabının haczi korkusu, devletin bankadaki paralara el koyma korkusu) şirket kasasında yüksek miktarda nakit bulunduruyor olabilir. Vergi denetimine alındığında bu durumu izah etmesi mükelleften istenecektir. İzah yeterli görüldüğü taktirde herhangi vergisel bir işlem yapılmayacaktır. Ancak mükellefin izahı ikna edici olmaz ve Kasa Hesabındaki tutarın tamamı  ya da bir kısmının fiktif (gerçekte var olmadığına) olduğuna kanaat getirilirse  fiktif olduğu düşünülen tutar için adatlandırma yoluyla faiz hesaplanarak mükellefe kurumlar vergisi , bu faiz gelirine ayrıca KDV hesaplanarak KDV ve ayrıca vergi ziyaı cezası ödettirilecektir.

 

Ortaklardan Alacaklar Hesabı

 

Dostlarım şirketinizin bilançosunda bulunan  131 Hesap Kodlu Ortaklardan Alacaklar Hesabı da aynı Kasa Hesabı gibi Vergi Denetim ve Teftiş Kurulunun riskli mükellefleri tespit ederken üzerinde durduğu hesaplardan birisidir. Ortaklardan Alacaklar Hesabı , işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısı ile (ödünç verme, borç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından veya işletme sahiplerinden olan alacak tutarlarının izlendiği hesaptır.

 

Ortaklar şirketlerine borç verebileceği gibi şirketlerinden borç para da alabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus ortağın şirketten borç aldığı taktirde bankadan borç almış gibi düşünerek faiz uygulanması gerektiğidir. Bu durum şirket için faiz gelirinden kaynaklı Kurumlar Vergisi ve bu gelir üzerine uygulanacak oranlı KDV'si doğuracaktır. Şirketinizin bilançosunda Ortaklardan Alacaklar Hesabında bakiye bulunması halinde vergi denetiminde ilk bakılacak konu bu alacağa faiz uygulanıp bu vergi yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediği olacaktır. Ne yazık ki bazı işletme sahipleri, işletmelerinin banka hesapları veya işletmeye ait kredi kartlarını  şahsi harcamaları için kullandıklarında böyle bir durumla karşılaşabileceklerini düşünmemektedirler.    

 

Değerli dostlarım ,yukarıda da belirttiğim gibi  Kasa Hesabındaki fiktif (gerçekte var olmayan) tutarlar ile Ortaklardan Alacaklar Hesabında görünen tutarlar işletmeler açısından ilave vergisel yükler getirmektedirler. 7440 Sayılı Kanundan faydalanarak Kasa Hesabı ve Ortaklardan Alacaklar Hesabında yapacağınız düzeltmeler sizleri bu yüklerden de kurtaracaktır.

 

Bu uygulamanın esasları aşağıdaki gibidir ;

 

-Bilanço esasına göre defter tutan Kurumlar Vergisi mükellefleri faydalanabilecektir.

 

-Düzeltme yapacak mükelleflerin, kanuni süresinde verdikleri Kurumlar Vergisi Beyannamesi ekinde bulunan 31/12/2022 tarihli bilançolarını dikkate almaları gerekmektedir. Dolayısıyla, mükelleflerin kanuni süresinden sonra verdikleri düzeltme beyannamelerinin ekinde yer alan bilançoları dikkate alınmayacaktır.

 

-Mükelleflerin, 31/12/2022 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görünen Kasa ve Ortaklardan Alacaklar tutarı ile bildirim tarihinde Kasa ve Ortaklardan Alacaklar tutarı kıyaslaması sonucunda, hangi tarihteki tutar daha küçük ise o tutar dikkate alınacaktır.

 

-Ortaklardan Alacakların tespiti sırasında Ortaklara Borçların mahsup edilmesi gerekmektedir.

 

-Kasa veya Ortaklardan Alacaklar Hesabında takip edilmesi gerekirken her ne sebeple olursa olsun başka hesaplarda (Senetler,çekler vb.) takip edilmiş olan tutarlar da bu kanundan faydalanılarak düzeltilebilir.

 

-Kurumlar vergisi mükelleflerince, Kasa ve Ortaklardan Alacaklara ilişkin bildirerek düzeltmek istedikleri tutarlar üzerinden, %3 oranında hesapladıkları vergiyi beyan edip ödemek zorundadırlar. Ödenen bu vergi gider olarak kabul edilemeyecektir.

 

-Bildirim ve ödemenin son günü 03/07/2023 olup ödeme tek seferde gerçekleştirilecektir.

 

Dostlarım , önümüzdeki süreçte vergi denetimlerinin yoğunlaşacağını düşünmekteyim. 7440 sayılı kanunla getirilen imkanlardan faydalanarak hem işletmenizin bilançosunu(stok-kasa-ortaklardan alacaklar) düzelterek risklerden kurtulabilir, hem de vergisel yükümlülüklerden kaçınabilirsiniz.  

 

Belki de köprüden önceki son çıkıştır...