Makaleler /

KÇÖ DEN YARARLANANLARA SGK’YA EKSİK BİLDİRİLEN GÜNLERİ TAMAMLAMA HAKKI VERİLDİ

Merhaba ,

Bildiğiniz üzere 2020 yılının Mart ayından itibaren, pandeminin çalışma hayatına olumsuz etkisini hafifletebilmek maksadıyla işsizlik fonundan karşılanmak üzere çalışanlara kısa çalışma ödemesi ile nakdi ücret desteği verilmeye başlandı. İşverenlerin işten çıkartma yapmamaları için başlatılan bu uygulamalar 2021 Haziran ayında sona erdi.

KÇÖ ve Nakdi Ücret Desteğine başvuran işverenler o dönemler için çalışanlarının sgk primlerini eksik bildirdi. Daha açık bir ifade ile gerek kısa çalışma ödeneği alanların, gerekse de nakdi ücret desteğinden yararlananların bu sürelerde emeklilik primleri yatmadı. Bu da çalışanların emeklilik süresini etkileyerek daha geç emekli olmalarına yol açtı.

Bunun yanında o dönemde, bazı işverenler kısa çalışma süresi içinde çalışan işçilerini de KÇÖ veya ücretsiz izin göstererek primlerini ödemedi. Bu durumu tespit edilen işverenlere cezalar uygulandı.

Son günlerde gündeme gelen EYT düzenlemesi, KÇÖ ve Nakdi Ücret Desteği aldığı için prim günleri eksik bildirilen çalışanların mağduriyetini daha da netleştirdi.

 

12/01/2023 tarihinde TBMM’ de Kanunlaşan 7431 sayılı Yasanın 5 inci maddesi ile, KÇÖ ile Nakdi Ücret Desteğinden yararlanan sigortalılar için SGK’ya eksik bildirilen günleri tamamlama hakkı verildi.

 

Düzenlemeye göre ;

⎯ 4447 sayılı Kanunun Geçici Madde 29 ve Geçici Madde 32 hükümleri kapsamında olunması,

⎯ Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden fazla ve yersiz ödeme yapılan sigortalıları için SGK’ ya başvurulması,

⎯ Başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren 3 ay içinde sigortalı için eksik bildirdiği günleri muhtasar ve prim hizmet beyannamesi/aylık prim hizmet belgesi ile SGK’ya bildirmesi ve bu bildirime ilişkin primleri aynı süre içinde ödemesi, koşuluyla bu durumda yapılan bildirimler ve ödenen primler süresinde yerine getirilmiş sayılacaktır.

 

Bu bildirimler için herhangi bir ceza ve faiz uygulanmayacağı gibi eğer işveren, pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteklerinden yararlanmış, buna rağmen işçisini çalıştırmaya devam etmişse bundan dolayı para cezası ile de karşılaşmayacaktır. Ancak bu maddenin yürürlük tarihine kadar bu kapsamda tahsil edilmiş primler ve idari para cezaları iade veya mahsup edilmeyecektir.

 

Dostlarım , özellikle işçilerini fiilen çalıştırmasına rağmen kısa çalışma ya da ücretsiz izin göstererek sgk primlerini eksik bildirmiş olan işverenlerin bu düzenlemeyi insan kaynakları birimleri ile görüşmesini tavsiye ediyorum.

 

Saygılarımla..