Makaleler /

YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLER IŞIĞINDA NAKDİ SERMAYE ARTIŞINDA VERGİ AVANTAJI

Değerli Arkadaşlar ;

Bildiğiniz üzere 6637 sayılı Kanun’la Kurumlar Vergisi Kanunu’nun (KVK) “diğer indirimler” başlıklı 10. maddesine eklenen (ı) bendi ile şirketlerin nakit yoluyla sermaye artırımlarını teşvik etmek, bu yolla yabancı kaynak yerine öz kaynağa yönelmelerini özendirmek amacıyla bir teşvik düzenlemesi getirilmiş ve 01.07.2015 tarihinden sonra uygulanmaya başlanılmıştır.

Bu düzenlemeye göre;

Sermaye şirketleri, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden TCMB tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan ‘Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı’ dikkate alınarak,(2022 yılı için bu oran Yüzde 13,54'tür) ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın Yüzde 50’sini kurumlar vergisi beyannamesinde kurum kazancından indirileceklerdir.

Arkadaşlar daha sade bir dil ile anlatmak gerekirse şirketler nasıl finansman ihtiyacını karşılamak maksadıyla kullandıkları faizi finansman gideri olarak kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapabiliyorlar ise aynı mantıkla nakit sermaye artışını da belirli kurallar çerçevesinde kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapabilirler.


Kurum kazancından indirilebilecek tutar aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır:  

Kurum Kazancından İndirilebilecek Tutar = Nakdi Sermaye Artış Tutarı x Ticari Krediler Faiz Oranı (2022 için Yüzde13,54) x İndirim Oranı(Yüzde 50) x Süre

Arkadaşlar bu indirimin uygulamasında yıllar içerisinde  bazı önemli değişiklikler yapıldı. İlk olarak 26.10.2021 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan değişiklikle Yüzde 50 olan indirim oranı, yurt dışı kaynaklı sermaye için Yüzde 75 olarak belirlendi.

05.07.2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7417 sayılı Kanun’la da;

-Nakit sermaye artırımında faiz indiriminden süresiz yararlanma hakkı, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi ile bu dönemi izleyen dört hesap dönemiyle sınırlandırıldı,
- Daha önce sermaye artırımı yapmış ve indirimden yararlanmaya başlamış olan mükelleflerin, geçmiş dönemlerde indirimden faydalandıkları dönem sayısına bakılmaksızın, 2022 dönemi dahil beş hesap dönemi daha indirimden faydalanmaya devam etmeleri hükme bağlandı.

Son olarak da 1 Mart 2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan tebliğde, 2021 ve 2022 yıllarında yasalaşan düzenlemelere ilişkin aşağıdaki açıklamalara yer verildi;

1) 05.07.2022 tarihinden önce sermaye artırımı yapan veya ilk defa kurulan şirketler faiz indiriminden, 2022 hesap dönemi dâhil olmak üzere beş hesap dönemi için ayrı ayrı yararlanmaya devam edeceklerdir.

2) 05.07.2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilen nakdi sermaye artışlarında, faiz indiriminden, nakdi sermaye artışının yapıldığı hesap döneminden başlamak üzere beş hesap dönemi için ayrı ayrı yararlanılacaktır.

3) Sermaye artışı yapıldıktan sonraki dönemlerde sermaye azaltımı yapılması hâlinde, nakdi sermaye artışının azaltılan sermaye tutarı kadarlık kısmı indirim hesaplamasında dikkate alınmayacaktır.

4) Sermaye azaltımı yapıldıktan sonra izleyen dönemlerde sermaye artırımına gidilmesi halinde, şartların taşınması kaydıyla, artırılan bu sermaye tutarı için sermaye artırımının yapıldığı döneme bağlı olarak maddede öngörülen süre dâhilinde indirim uygulamasından yararlanılabilecektir.

5) Nakdi sermaye artışının yapıldığı hesap dönemi dâhil beş hesap dönemi boyunca kazancın yetersizliği nedeniyle yararlanılamayan indirim tutarı, herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın ve endekslemeye tabi tutulmaksızın sonraki dönemlerde indirim konusu yapılabilecektir.

6) İndirim tutarının hesaplanmasında TCMB tarafından yararlanılan yıl için en son açıklanan ticari krediler faiz oranı dikkate alınacağından, geçici vergi 4.dönem beyanının kaldırılması sebebiyle sadece kurumlar vergisi beyannamesinde indirimden yararlanılması mümkündür.

Dostlarım , vergi yükünün çok ağır olduğu ülkemizde işletmelerimizi kar ederken de vergi yükünü hafifletebilmenin en önemli yolu vergiden kaçınabilmektir.

Unutmayın ki vergiden kaçınmak her vergi mükellefinin yasal hakkıdır. Nakdi sermaye artışında bulunan ya da ilk defa kurulan şirketlerin özetlediğim bu bilgiler ışında vergi yüklerini bir nebze bile olsa azaltabileceğine inanıyorum.  

 

Saygılarımla...